Főoldal Vízsugaras vágás Cégadatok Elérhetőségek  
Amplus-Tech Kft. Tel: +36-1-231-0972
Technológia rövid története
Technológia leírása
Alkalmazási területek

A technológia rövid története

A víz eróziós hatásaival környezetünkben számtalan helyen találkozhatunk. A természetes vizek (és az általuk szállított hordalékok) koptató hatásának a legkeményebb anyagok sem tudnak ellenállni. Amihez a természetnek hosszú évekre van szüksége, azt ma már, ipari felhasználásra is alkalmas sebességgel, és pontossággal végezhetjük el, az ultra nagy nyomású technológia segítségével.

A gyökerek egészen a 19. század végéig nyúlnak vissza, amikor már arany bányászata során használtak nagy nyomású vizet, kő- és homokrétegek eltávolításához. Az 1920-as évekre a technológia széles körben elterjedt a bányászatban, de ekkor még relatíve nagy vízáramot, és "csak" néhány száz bar nyomást alkalmaztak. Ez maximálisan megfelelt a bányászati követelményeknek, hiszen nagy mennyiségű anyag eltávolítására volt szükség. A mai értelemben vett precíz vágáshoz szükséges nagy nyomás előállítása, ezekben az időkben, még nem volt lehetséges.

Dr. Norman Franz professzor 1968-ban szabadalmaztatta az első vágásra alkalmas rendszert, amelyben 700 bar-os víznyomást alkalmazott.

Az első kereskedelmi forgalomba került rendszert 1971-ben a McCatrney Manufacturing állította üzembe papírcsövek darabolására. Az 1970-as évek elejére a vízsugaras vágás üzemi víznyomása már 3800 bar volt. Ezek a berendezések még tisztán víz alkalmazásával dolgoztak, ami megfelelt a papír-, műanyagok, élelmiszerek vágására, de alkalmatlan volt nagyobb keménységű anyagokhoz, mint a fémek, a kerámiák, az üveg, vagy a kőzetek. A megoldást a vízhez kevert koptató anyaggal jelentette. Az 1980-as évek elejére kidolgozták az úgynevezett hidroabraziv (abrazív-vízsugaras) technológiát, ami mára széles körben alkalmazható rugalmas, nagy hatékonyságú eljárássá tette a vízsugaras vágást.

víz, vízsugaras, vágás, lemez, lemezmegmunkálás, lemezvágás, CNC, Újpest, Bérmunka víz, vízsugaras, vágás, lemez, lemezmegmunkálás, lemezvágás, CNC, Újpest, Bérmunka víz, vízsugaras, vágás, lemez, lemezmegmunkálás, lemezvágás, CNC, Újpest, Bérmunka víz, vízsugaras, vágás, lemez, lemezmegmunkálás, lemezvágás, CNC, Újpest, Bérmunka

vízsugaras víz
vágás víz
lemez víz
lemezmegmunkálás víz
víz vízsugaras
vágás vízsugaras
lemez vízsugaras
lemezmegmunkálás vízsugaras
víz vágás
vízsugaras vágás
lemez vágás
lemezmegmunkálás vágás
víz lemez
vízsugaras lemez
vágás lemez
lemezmegmunkálás lemez
víz lemezmegmunkálás
vízsugaras lemezmegmunkálás
vágás lemezmegmunkálás
lemez lemezmegmunkálás